Är jakt en sport?

Vad är egentligen en sport? Svaret du får beror nog mycket på vem du frågar. Alla har vi en egen uppfattning om vad som borde räknas som en sport och inte. Det som brukar vara gemensamt för en sport är att det ska ingå någon form av fysisk aktivitet och ett eller flera tävlingsmoment. Det räcker alltså inte med att spela någon form av sällskapsspel och kalla detta en sport.

Hur går då tankarna runt jakt? Att sätta sig i skogen flera timmar och kunna skjuta en älg eller ett rådjur är något som kräver mental styrka och en stark fysisk prestation. Du måste även kunna klara av att sikta rätt och ha precision när det handlar om själva skyttet. I OS kan man ju faktiskt tävla i skytte så då borde det också gå att tävla i jakt.

Sporttermer och jakt

På engelska används ofta ord som “sportsman” när man pratar om både fiskare och jägare men är verkligen detta en korrekt term att använda? Är det verkligen en sport du håller på med när du befinner dig ute på jakt? De flesta människor skulle nog svara nej på denna frågan. När vi hör ordet idrottsman tänker vi mer på en fotbollsspelare eller tennisspelare än på någon som jagar.

En sport fyller egentligen inget syfte mer än att underhålla. I jakt finns det inte heller något moment där du vinner eller förlorar. Visst kan det kännas som en personlig förlust om du inte lyckas med en skjutning och djuret kommer undan men jakt är egentligen ingenting du kan tävla i så länge du inte har en personlig tävling med dig själv. I termer är jakt alltså inte en sport.

Är djuren motståndare?

När du utövar en sport har du alltid en motståndare. När du jagar kan du inte säga att djuren är dina motståndare på samma sätt. Du kan aldrig säga att du har besegrat ett djur om du skjuter ditt byte. När du sitter bredvid det döda djuret kan du fortfarande känna dess värme och du känner bara medmänsklighet. Det känns inte som att du har lyckats med en sportslig prestation.

Varje gång du skjuter ett djur får du speciella minnen både till det djuret och stunden som ni delade i skogen. Djuret blir helt enkelt heligt och det är inte ovanligt att jägaren även sparar en trofé till minne av bytet. Jakt är någonting som människan gjort sedan urminnes tider för att överleva och därför kan det inte heller räknas som en sport. Det är helt enkelt mer betydelsefullt än så.

Jakt är mer en livsstil än en sport

Idag är det ofta tuffa förhållanden som en jägare går igenom när denne går ut i skogen. Ofta blir du stillasittande i flera timmar i en blöt och regnig skog. Du vet aldrig med säkerhet om du kommer få chansen att skjuta ett djur eller inte utan måste helt enkelt tro på slumpen. Även om det inte blir någon jaktlycka fortsätter jägare att ge sig ut om och om igen.

Varför fortsätter jägare att ge sig ut år efter år när de vet att det finns stor risk att de inte lyckas få något byte under en säsong? Det handlar alltså om mycket mer än att bara skjuta ett djur. Allt från att dra på sig jaktstövlarna till att sitta med ett laddat gevär i skogen och vänta. Jakt är alltså mycket mer en livsstil än vad det är en sport.

Vad har folk för åsikter i debatten?

Om du läser på forum märker du snabbt att debatten är väldigt delad när det kommer till att erkänna jakt som en sport eller inte. På ja-sidan har du ofta argumentet att det krävs väldigt mycket skicklighet och att det är en passion precis som vilken sport som helst. Nej-sidan hävdar att det inte är en sport på grund av att det inte finns något tävlingsmoment och att det inte finns någon motståndare.

Sammanfattning

Personligen vill vi hävda att jakt borde ses som en livsstil istället för en sport. Jakt handlar inte om att tävla eller vinna över någon, utan om hela upplevelsen med att vara i skogen. Givetvis krävs det egenskaper såsom tålamod och precision och detta ska inte förminskas. Men att kalla jakt för en sport tycker inte vi ger rättvisa till allt vad jakt innebär. Det benämns inte heller som en sport i officiella sammanhang.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *