Djur som är tillåtna att jaga

Jakt är väldigt populärt i vårt land och för många är det mer än bara ett fritidsintresse. Det är en hel livsstil som man lägger ner mycket energi på. Idag är det över 300 000 personer som är registrerade med jaktlicens. Det finns många typer av jakt som delas upp i olika kategorier. Det finns också regler för vad du kan och inte kan jaga och under vilka tidpunkter på året.

I Sverige är det regeringen som bestämmer vad vi får och inte får jaga. Som vi nämnde är det bara tillåtet att jaga vissa arter under vissa tider på året. Detta beror på var i landet du bor. Den svenska jaktsäsongen börjar normalt i augusti och pågår sedan till februari med vissa undantag. I Sverige har vi i huvudsak fyra olika djur som du har tillåtelse att jaga.

Älg – skogens konung

Älgen är det byte som är allra populärast bland svenska jägare. Den brukar inte bara benämnas som skogens konung utan är även lite av en symbol för landet. Om du bor i norra Sverige får du börja jaga älg från första måndagen i september varje år. Om du bor lite längre söderut är det istället första måndagen i oktober som gäller. Hur länge du får jaga beror på den lokala länsstyrelsen.

Anledningen till att det är tillåtet att jaga älg i Sverige är för att man vill se till att minska tillväxten i landet. I stora siffror skjuts det omkring 8 000 älgar om året i Sverige. Det är endast tillåtet att skjuta älg om du använder dig av ett kulvapen. Du som jagar måste ha en licens där det står att du är berättigad till att jaga just älg.

Vildsvin – det vilda nattdjuret

Jakt av vildsvin är något som verkligen har ökat i popularitet under de senaste åren. Det beror främst på att vi har sett en stor ökning av just vildsvin både i skogen och på privata marker. Det vanligaste är att du jagar vildsvin med hjälp av hund eller att du sitter och lurpassar och väntar på att ett vildsvin ska dyka upp. Denna säsong utspelar sig från mitten av april till mitten av februari.

Vildsvin är väldigt aggressiva och därför ska du ha stor respekt för dem. De är framförallt nattdjur som rör sig i grupp och kan attackera om de känner sig hotade. Många bönder klagar på att vildsvin förstör deras åkrar och grödor och tar därför hjälp av jaktlag för att få bukt med problemet. Om du ska jaga vildsvin ska du antingen använda ett kulvapen eller ett hagelgevär som är laddat med kula.

Hare – det mest utmanande djuret

Det finns två olika typer av harar i Sverige. Den ena heter skogshare och den andra fälthare. Skogsharen känner du igen tack vare sin gråbruna päls som skiftar färg till vit under sommaren. Fältharen däremot behåller sin gråbruna päls hela året. Det är skogsharen som anses vara den populäraste att jaga om du frågar jägarna själva. Detta på grund av att den är mycket lättare att lura, med eller utan hund.

Ska du jaga någon av dessa harar är det perioden september till februari som gäller. Här används alltid hagelgevär oavsett vilken typ av hare du är intresserad av. För det mesta har jägaren sällskap av en hund när denne är ute och jagar harar. Detta gör det hela mer spännande. En hund som passar väldigt bra till harjakt är rasen beagle. Kontakta en hundklubb om du vill ha mer information om detta.

Rådjuret – skogens blygaste varelse

Rådjur är fortfarande ett populärt jaktbyte även om det har minskat lite i popularitet om man jämför med för några år sedan. Precis som med harar tar jägaren hjälp av en hund samt hagelgevär. Säsongen för rådjur börjar i oktober och slutar i januari. Rådjuret är väldigt utmanande på grund av sin skygghet och det är inte ovanligt att du måste smyga dig fram för att få en bra träffbild.

Sammanfattning

Det finns en del djur att välja på om du är intresserad av att jaga i Sverige. Oftast kan du kombinera och jaga flera av arterna samtidigt beroende på vilken tid på jaktsäsongen vi befinner oss i. Vissa väljer djur baserat på hur stor utmaning de vill ha, andra på vad som finns tillgängligt i närheten. Det viktiga är att du kollar upp att det är säsong för det djur du är intresserad av.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *