Jakt i Afrika

En sak är säker och det är att Afrika både har ett helt annat djurliv och en helt annan syn på jakt än vad vi har i Sverige. För många är det en upplevelse utan dess like att åka ner till Afrika och jaga på safari. Eftersom en sådan jaktresa kan vara väldigt svår att anordna själv finns det många paketresor som du kan boka och få allt inkluderat.

Det finns många olika typer av jakt och du kan själv välja vad du är intresserad av. Det finns en typ av jakt där du jagar “the big five” och en som kallas “plain games”. Några av de mest populära länderna att åka till är Sydafrika, Namibia och Zimbabwe. Oavsett vilket land du väljer kan du räkna med en upplevelse som ger dig minnen för livet. Du får såklart sällskap av en professionell jägare.

Plain games hunting

Plain games är den populäraste typen av jakt i Sydafrika. Detta beror på att Sydafrika har en större variation av däggdjur än något annat land i världen. Bara möjligheten att jaga antiloper är mer än nog för att locka jägare från olika länder. Många tror att det är en mycket dyr resa som bara de rikaste jägarna kan göra. Detta är en myt och det behöver inte alls kosta så mycket.

Denna typ av jakt är vanlig på flera ställen i Afrika och det kan skilja mycket på klimat och vegetation. Du kan jaga på allt från öppna gräsytor till fuktig skog. Exakt vilka områden som finns kan du kolla med den arrangör som du bokar resan med. De kan också anpassa sina jakttekniker efter dina egna önskemål. Du får själv välja om du vill smyga dig fram eller sitta och vänta på ditt byte.

The big five

Detta är definitivt jakten för dig som söker ditt livs största utmaning. Eller vad sägs om att jaga djur som elefant, buffel, lejon, noshörning och leopard? Som du förstår är dessa mycket farliga byten att jaga. Det är också denna adrenalinkick som lockar så många jägare från jordens alla hörn. Här vet du aldrig vad som kan hända från ett ögonblick till ett annat och det gäller att vara beredd på allt.

Du får så klart sällskap av en erfaren och duktig jägare när du ska ut på jakt efter the big five. Normalt tas skotten på ett avstånd av 90 till 180 meter men de riktigt duktiga jägarna kan gå närmare än så. Det finns också regler om vilka vapen som kan användas för att garantera din egen säkerhet. Lyssna på vad din ledare säger och följ dennes råd.

Exempel på en jakttur

Låt oss nu ge dig en bild av hur ett event i Sydafrika kan se ut. De flesta pågår under sex till sju dagar och börjar med att du flygs till den utvalda flygplatsen. Du körs sedan till det område där jakten ska genomföras. Oftast bor du på någon typ av farm som drivs av de som anordnar resan. Vad som ingår i priset beror på vilket företag du bokar med.

Värt att understryka är att detta inte är en troféjakt, utan en selektionsjakt. I vissa paket ingår allt från flygbiljett till uppehälle och guidning under jakten. När du ska ut i jaktområdet blir du ofta körd omkring i bil. När ni får syn på ett lovligt byte hoppar ni ur bilen och ger er ut i den afrikanska vildmarken. Normalt är man omkring sex gäster på en sådan här resa.

Boka via en byrå eller privat?

Det är ett stort steg att boka en jaktresa till Afrika. Du funderar säkert på om det är värt att betala extra via en byrå eller om du ska försöka komma undan billigare och boka privat. Det finns idag många privata företag som anordnar billigare jaktrundor. Det är dock inte säkert att du får ett bättre pris. Om du bokar med en byrå ingår allt från flyg till jaktutrustning och boende.

Sammanfattning

Är du intresserad av att åka på en jaktresa till Afrika? För den jaktintresserade är detta absolut en av de största resorna du kan göra. Det viktiga är att du först kollar upp vilken typ av resa du vill göra. Det andra steget är att jämföra olika paketresor och se vilket alternativ som passar bäst till dina önskemål. Du kommer inte ångra dig om du tar steget och bokar resan!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *