Jaktens utveckling

Från början var jakt ett nödvändigt ont för att ha mat för dagen. Det handlade inte bara om att kunna föda sin familj, utan också kunna tillverka kläder och andra tillbehör. Hur folk jagade förr i tiden berodde mycket på vilken typ av terräng som de befann sig i och vad det fanns för olika djur runt omkring. Kulturella skillnader och teknik kunde också vara en avgörande faktor.

De typer av vapen som användes kunde variera mycket. Vissa använde enkla varianter som pinnar eller stenar medan andra hade mer avancerade vapen som blåsrör. Det sägs även att man tidigt tränade upp hundar för att delta i jakt. På senare tid började även hästar bli en naturlig del av jakten. I takt med att jordbruket utvecklades blev jakt också nödvändigt för att skydda sin mark och sina grödor.

Synen på jakt börjar förändras

Jakten har alltid varit en naturlig del av människans liv men i och med jordbrukets intåg blev synen lite annorlunda. Det var vanligt att så kallade jaktgrupper samlade ihop sig och jagade för nöjets skull. Nu fokuserade man främst på vilda djur och inte sådana som användes i jordbruket och på gårdarna i allmänhet. Jakt började ses som en sport eller tävling där det var prestige att jaga ett djur.

I engelskan började till och med ordet game få en helt ny betydelse. Det innebar att du jagade ett djur för nöjets skull. Jakt var då ansett som en lyx och inte längre något du behövde göra för att överleva. Det började anordnas prestigefyllda turneringar där livsfarliga djur jagades från hästryggen. Eftersom det inte pågick några stora krig blev det ett sätt för män att visa upp hur starka de var.

Hur hundar har använts under historien

I historien har flera olika djur använts för att underlätta jakten. Ett tag var det till exempel väldigt populärt att använda illrar. Hunden är dock det djur som alltid ansetts som det viktigaste för en jägare. Sedan hunden även blev ett sällskapsdjur har den levt i symbios med människan. Hunden skulle om den ville kunna klara sig utan människan men de flesta raser väljer att inte göra det.

Idag används hundar för att hitta, jaga och hämta hem bytet. Tack vare hunden kan människan ge sig ut i områden där det annars skulle vara svårt eller till och med farligt att jaga. Olika raser används till olika typer av jakt. Vissa raser passar bättre för att jaga byten som befinner sig i vattnet och andra på land. Idag måste du inneha en jaktlicens för att få jaga med hund.

Jakt för troféer

Troféjakt är när du jagar utrotningshotade djur för att stoppa upp och ha som en trofé i din jaktstuga eller ditt hem. Detta var mycket vanligt i början av 1900-talet i södra Europa. Antingen tog jägarna vara på huvudet eller pälsen från djuret. Resten av kroppen gjorde de sig av med. I vissa kulturer, till exempel här i Norden, ansågs det som mycket fult att jaga på detta sätt.

I Nordamerika jagade folk länge för sin överlevnad men började sedan se det mer som en sport. Detta betyder att de i nuläget mest jagar för troféer. Även i Afrika och Indien är det vanligt att folk sysslar med så kallad troféjakt. Där räknas det till och med som en industri som är viktig för de lokala områdena. I Afrika är det till exempel en viktig del för balansen i naturen.

Modern jakt

Idag är jakt betydligt mer uppstyrt än vad det var förr i tiden. Här i Sverige ser folk mest jakt som ett nöje. Innan du kan bege dig ut i skogen behöver du ta din jägarexamen och få en jaktlicens. Detta genom att gå en kurs som lär dig allt du behöver veta. Det finns också regler som säger till exempel hur många björnar du får skjuta i ett visst område.

Sammanfattning

En sak är säker och det är att jakten har förändrats mycket under historiens gång. Från att ha varit en naturlig del av vardagen och ett måste för att överleva har det gått till att vara en hobby för många. Naturligtvis lever vi ett helt annat liv idag och vi behöver inte jaga för att få mat på bordet. Då blir det också helt naturligt att vår syn på jakt har förändrats.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *