Jaktmästerskap

Om du vill tävla i jakt och jämföra dina färdigheter med andra jägare finns det en rad olika mästerskap som du kan delta i. Vad som krävs för att delta skiljer sig såklart beroende på vilken typ av mästerskap det handlar om. Det är inte bara i Sverige som detta är populärt, utan det anordnas över hela världen. I USA har de exempelvis ett mästerskap där de jagar kalkon.

Det pågår just nu en debatt om det faktiskt går att tävla i jakt eller inte. Många påstår att det inte räknas som en sport eftersom det inte ingår några tävlingsmoment men detta hindrar inte de som anordnar mästerskap inom jakt. Det finns många olika grenar som du kan delta i. Allt från skytte till att flå ett djur eller speciella grenar som är anpassade för olika typer av jakthundar.

Jaktmästerskap för hundar

En vanlig form av jaktmästerskap är att man bedömer olika hundraser istället för människor. Det finns till exempel ett mästerskap som är för spanielhundar där de får tävla i olika grenar. De bedöms sedan av en jury och får en placering baserad på sina poäng. Det finns också speciella utmärkelser som delas ut till ägare och hund. För att delta i mästerskapet måste du först genomgå ett prov.

Det finns också ett mästerskap för dreverhundar som du kvalificerar dig i genom att delta i drever-SM. Här tävlar alla de nordiska länderna mot varandra och det ses som en ära att få representera Sverige och de blågula färgerna. Det stora syftet med denna tävling är att göra en avelsutvärdering men det är såklart också en spännande utmaning för de som är med och tävlar. Denna tävling sker en gång per år.

Jaktskytte och nordiska mästerskapen

I nordiska mästerskapen finns även en gren som heter kombinerat jaktskytte. Detta är en tävling som pågår under två dagar och som består av fyra olika delmoment. Det första är att du med hjälp av 10 stycken skott ska skjuta en löpande älg. Den andra är att du ska skjuta på ett stillastående rådjur. Här har du också 10 skott från olika positioner, såsom liggandes, ståendes och sittandes.

De två sista grenarna kallas för jägarsporting och nordisk trap. Vanligtvis har man ett begränsat antal deltagare, så det gäller att du anmäler dig i tid om du vill få en plats. Detta beror såklart på att alla inte skulle hinna skjuta om tävlingen skulle ha obegränsat med deltagare. Om du blir uttagen till tävlingarna kommer du får en personlig inbjudan där du får all information du behöver.

Vad är nordiska mästerskapen?

Vi har redan nämnt de nordiska mästerskapen ett par gånger och det är en av de mest prestigefyllda tävlingarna här i Sverige. Dessa tävlingar hålls som sagt varje år och man kan säga att det är som ett internationellt prov. Du tävlar alltså om möjligheten att kunna titulera dig som nordisk mästare. Det finns både individuella tävlingar och grenar där du tävlar tillsammans med andra som ett lag. Detta kan även inkludera djur.

I de nordiska mästerskapen är det Norge och Sverige samt Finland som deltar och de turas även om att anordna tävlingen. Den går normalt av stapeln på hösten någon gång i november. Det är oftast väldigt begränsat med platser och uttagningarna sker på SM i respektive grenar. I en hundtävling kan platserna till exempel vara 12 stycken. Då är det alltså fyra hundar från varje land som deltar i tävlingen.

World Turkey Hunting

Det är inte bara i Norden som man ägnar sig åt olika typer av jaktmästerskap. I USA anordnas något som kallas för Wild Turkey Hunting där du ska skjuta vilda kalkoner. Detta är ett fyra dagars långt event som tar plats i den amerikanska delstaten Kansas. Här är lagen uppdelade om tre och tävlar i olika grenar. Här finns det över 50 000 dollar i prispotten att kämpa om, vilket inte är fy skam.

Sammanfattning

Det går alltid att argumentera om att jakt inte är en riktig sport eller att det inte går att tävla i. Är du intresserad finns det dock flera olika grenar som du faktiskt kan tävla i. Det bästa är att höra med din lokala jaktförening om de har några mästerskap som du kan delta i. De kan annars hänvisa dig till tävlingar i närheten. Börja först med att fundera på exakt vad du vill tävla i.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *